Διαφορές μεταξύ web hosting και vps hosting
 

Οι υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων περιλαμβάνουν αρκετές υπό-υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται ανάλογα τις ανάγκες των πελατών. Στο web hosting, πέρα από τα κλασσικά shared hosting πακέτα φιλοξενίας, υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες όπως dedicated servers, vps hosting καθώς και πακέτα μεταπωλητών – reseller hosting.
 

Σ’αυτό το άρθρο θα σας αναλύσουμε τις διαφορές μεταξύ του κλασσικού web hosting και των υπηρεσιών vps hosting.
 

Κάθε ιστοσελίδα για να παραμένει online και να είναι προσβάσιμη 24χ7 χρειάζεται κάποια υπηρεσία web hosting από την αντίστοιχη εταιρεία που την προσφέρει.
 

Ως εκ τούτο, ο ιδιοκτήτης καταφεύγει στις εταιρείες hosting και επιλέγει το κατάλληλο γι’ αυτόν πακέτο φιλοξενίας. Ωστόσο, αρκετές φορές, λόγω μη γνώσης του πελάτη ή άλλων κριτηρίων, ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας καταφεύγει σε λανθασμένες επιλογές και αυτό έχει ως συνέπεια η ιστοσελίδα του να έχει συνεχή προβλήματα.
 

Μια ιστοσελίδα επηρεάζεται αρνητικά από το πακέτο ή την υπηρεσία web hosting και αυτό μπορεί να καταλήξει σε σημαντική απώλεια επισκεπτών καθώς και πελατών. Η λύση σ’αυτό το πρόβλημα είναι η σωστή επιλογή ενός web hosting παρόχου αλλά και η επιλογή της σωστής υπηρεσίας hosting.
 

VPS Hosting
 

Η τεχνολογία VPS λειτουργεί ως εξής: Ως βάση, υπάρχει ένας δυνατός server όπου «εικονικά» μοιράζεται σε μικρότερους servers (VPS) τους οποίους διαχειρίζονται διαφορετικοί πελάτες. Κάθε πελάτης έχει δικό του root access και έχει τη δυνατότητα να κάνει εγκατάσταση ό,τι πρόγραμμα θέλει, όπως εάν είχε δικό του dedicated server. Η διαφορά του vps με έναν dedicated server είναι ότι στο vps έχει μερικούς εγγυημένους πόρους – ανάλογα το πακέτο που θα επιλέξετε – και μετά οι υπόλοιποι πόροι μπορούν να σας κατανεμηθούν εάν είναι ελεύθεροι στον dedicated server από τους υπόλοιπους χρήστες.
 

Για παράδειγμα εάν κάποια εφαρμογή σας «ζητήσει» υψηλή CPU, θα μπορεί να την λάβει εάν είναι διαθέσιμη στον server. Όμως εάν όλοι οι χρήστες χρησιμοποιούν το 100% των δυνατοτήτων τους, τότε δε θα μπορέσετε να πάρετε τα έξτρα χαρακτηριστικά.
 

Το vps hosting γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στα απλά πακέτα web hosting καθώς και στο reseller hosting έναντι των dedicated server. Είναι μια ενδιάμεση, οικονομική λύση, πριν κάνετε τη μεγάλη μετάβαση σε δικό σας dedicated server.
 

Shared hosting ή vps;
 

Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα: Να επιλέξετε shared hosting(ή ακόμα και reseller hosting) ή κάποιο πακέτο vps ;
 

Τα περισσότερα πακέτα vps hosting έρχονται unmanaged – δηλαδή θα πρέπει μόνοι σας να στήσετε τις υπηρεσίες, τα services του vps, τις εφαρμογές κτλ. Οι managed υπηρεσίες κοστίζουν παραπάνω και πλησιάζουν τα έξοδα ενός dedicated server.
 

Από την άλλη, στο shared web hosting εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανεβάσετε την ιστοσελίδα σας και να αρχίσετε να την χρησιμοποιείτε άμεσα.
 

Όμως, στις υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές και προγράμματα που απαιτούν root access. Μπορείτε για παράδειγμα να εγκαταστήσετε το wordpress αλλά δε μπορείτε οτιδήποτε απαιτεί shell access.
 

Σε αντίθεση με τους VPS Servers που έχετε κανονική root access και μπορείτε να κάνετε εγκατάσταση οτιδήποτε εφαρμογή θέλετε – και σας αφήνει η εκάστοτε εταιρεία μέσα από τους όρους χρήσης.
 

Σε ότι αφορά τα επίπεδα απόδοσης, ένας vps server θα σας προσφέρει καλύτερη εμπειρία ταχύτητας στην ιστοσελίδα σας. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα βρίσκεστε σε έναν μη υπερφορτωμένο σέρβερ – καθώς όπως προ είπαμε οι υπηρεσίες vps μοιράζονται με άλλους χρήστες σε έναν dedicated server.
 

Τόσο το vps hosting όσο και τα απλά πακέτα web hosting έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα καθώς και μειονεκτήματα. Εάν ξεκινάτε τώρα τη δική σας ιστοσελίδα ή δεν έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσετε με τα πακέτα web hosting που θα βρείτε σ’αυτήν την ιστοσελίδα.
 

Στη συνέχεια και εφόσον οι ανάγκες σας αυξηθούν, θα μπορέσετε να αναβαθμίσετε είτε σε έναν vps server ή – ακόμα καλύτερα – σε έναν dedicated server.
 

Όμως για αρχή (αλλά και έπειτα εφόσον δεν έχετε εξειδικευμένες ανάγκες όπως εγκατάσταση root εφαρμογών) προτιμήστε τα πακέτα στην απλή φιλοξενία ιστοσελίδων – web hosting.