Μεταφορά σε νέο πάροχο web hosting


Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μερικοί πελάτες θέλουν να μεταφερθούν σε έναν νέο πάροχο web hosting. Οι λόγοι ποικίλλουν και μπορεί να είναι από τις υψηλές τιμές με τα λίγο προσφερόμενα χαρακτηριστικά μέχρι τη χαμηλή εξυπηρέτηση, τα κενά ασφαλείας,κ.ο.κ.


Όμως η αλλαγή στον πάροχο web hosting για μερικούς είναι μια πολύ δύσκολη – και απαιτητική – απόφαση. Σκέφτονται όλη τη διαδικασία της μεταφοράς, των αρχείων, των βάσεων δεδομένων, τα emails,κτλ κι έτσι έρχονται στο σημείο να το σκέφτονται και δυο και τρεις φορές παραπάνω.
Πάμε όμως να δούμε τα βήματα και τι να προσέξετε στον νέο σας πάροχο


Λειτουργικό σύστημα


Όταν κάνετε μεταφορά από τον έναν πάροχο στον άλλον, καλό είναι να προσέξετε να έχετε το ίδιο λειτουργικό σύστημα και στις 2 εταιρείες. Μην πηγαίνετε το ίδιο site δηλαδή από linux σε windows και το αντίθετο. Εαν είστε σε linux, προτιμήστε το linux. Πέρα από το site και τα αρχεία σας, υπάρχουν και οι βάσεις δεδομένων όπου ανάλογα του λειτουργικού αλλάζουν κι αυτές. Mysql για linux, access για windows. Επομένως να ρίξετε μια προσεκτική ματιά πριν την μεταφορά σας.


Χώρο στο δίσκο και traffic


Εαν μεταφέρεστε λόγω ότι σας περιορίζουν τα resources του τωρινού σας πάροχου, τότε προσέξτε ο νέος πάροχος να σας προσφέρει περισσότερα χαρακτηριστικά όπως χώρο στο δίσκο, κίνηση δεδομένων, βάσεις δεδομένων,emails,κτλ.


Uptime


Το uptime είναι σημαντικό καθώς καθορίζει πόσο χρόνο το μήνα η ιστοσελίδα σας θα είναι down. Όταν η ιστοσελίδα είναι εκτός λειτουργίας εσείς χάνετε πελάτες και επισκέπτες. Έτσι προσέξτε το εγγυημένο uptime που σας δίνει η εταιρεία να είναι άνω του 99.99% και να καλύπτεται από τους όρους χρήσης.


Εξυπηρέτηση πελατών


Η εξυπηρέτηση πελατών είναι ζωτικής σημασίας για την επιλογή του παρόχου. Όλες οι υπηρεσίες web hosting που θα χρειαστείτε θα πρέπει να καλύπτονται από 24ωρη υποστήριξη, όλες τις ημέρες του χρόνου. Επίσης ελέγξτε τους διαθέσιμους τρόπους επικοινωνίας που σας προσφέρουν όπως τηλέφωνο,email,support tickets,κτλ.


Πως θα κάνετε τη μεταφορά


Κάντε backup την ιστοσελίδα σας


Πριν ξεκινήσετε το οτιδήποτε, πάρτε αντίγραφα ασφαλείας από την ιστοσελίδα σας, τα αρχεία, τα emails και τις βάσεις δεδομένων. Κατεβάστε το backup στον υπολογιστή σας ώστε να το έχετε σίγουρα.


Διαμόρφωση emails


Στο νέο πάροχο, διαμορφώστε τα emails σας(φτιάξτε τους λογαριασμούς με τους ίδιους κωδικούς και τα ίδια ονόματα)


Αλλαγή dns


Μόλις κάνετε τη μεταφορά των αρχείων σας και τη διαμόρφωση των emails σας, προχωρήστε στην αλλαγή των dns στο domain, ώστε να βλέπουν στο νέο σας σέρβερ.


Μεταφορά αρχείων


Μεταφέρετε τα αρχεία και τις βάσεις δεδομένων στο νέο πακέτο web hosting. Ελέγξτε ότι όλα παίζουν καλά όπως επίσης και τους εσωτερικούς συνδέσμους.


Ακυρώστε το παλιό λογαριασμό


Μετά από 72 ώρες και αφού βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα παίζει από το καινούργιο σέρβερ, μπορείτε να ακυρώσετε το παλιό λογαριασμό. Ενημερώστε τους επισκέπτες σας για την μεταφορά ώστε εαν βρούνε οποιαδήποτε δυσλειτουργία να σας ενημερώνουν.


Η μετάβαση σε έναν νέο πάροχο web hosting μερικές φορές φοβίζει – όμως δεν είναι κάτι δύσκολο. Επιπλέον, εαν και στους 2 παρόχους υπάρχει πίνακας ελέγχου cpanel, τότε η μεταφορά μπορεί να γίνει αυτόματα χωρίς τη παραμικρή απώλεια – απλά ρωτήστε την καινούργια σας εταιρεία!