[Οδηγός] : Πως να φτιάξετε δωρεάν, μόνοι σας, μια ιστοσελίδα!

 

Μια ιστοσελίδα στην εποχή μας, είτε προσωπική είτε επαγγελματική, είναι άκρως απαραίτητη ώστε να δείξετε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της εταιρείας σας ή απλά να βάλετε πράγματα που σας ενδιαφέρουν, σε μια προσωπική σας σελίδα ή blog.
 
Πως όμως δημιουργώ μια ιστοσελίδα μόνος; Γίνεται να φτιάξω ιστοσελίδα δωρεάν;
 
Κι όμως γίνεται! Μπορείτε μέσα από απλά βήματα και αυτόν τον οδηγό βήμα-βήμα ως σύμβουλο, να έχετε τη δική σας δωρεάν σελίδα online, μέσα σε μια ώρα!

Σ’αυτό το άρθρο θα μελετήσουμε 2 σενάρια: Την κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν με το sitebuilder της TOPHOST και την δημιουργία δωρεάν ιστοσελίδας με τις υπηρεσίες της webnode!
 

Τι θα χρειαστείτε: 

 

Domain name
 
Το domain είναι το «όνομα» της ιστοσελίδας σας. Αυτό θα πληκτρολογούν οι επισκέπτες σας ώστε να βρίσκουν τη σελίδα σας. Σας προτείνουμε εφόσον απευθύνεστε σε Ελληνικό κοινό, να κατοχυρώσετε ένα .gr domain – έτσι θα έχετε καλύτερα rankings στο google για την Ελληνική επικράτεια και το google.gr
 
Μπορείτε να κατοχυρώσετε οποιοδήποτε domain είναι ελεύθερο και δε χρησιμοποιείται από κάποιο άλλο πρόσωπο ή εταιρεία.
 
Για την κατοχύρωσή σας, χρησιμοποιήστε την εταιρεία TOPHOST όπου είναι εγκεκριμένος καταχωρητής για .gr domains – έτσι είστε σίγουροι ότι δε θα έχετε κανένα μελλοντικό πρόβλημα με το domain σας!
 
Μπορείτε να κατοχυρώσετε το domain μόνο του ή μαζί με την αγορά hosting όπου θα χρειαστείτε απαραίτητα(δείτε το επόμενο βήμα)

Αγορά πακέτου φιλοξενίας ιστοσελίδων – web hosting 

 

Για να έχετε την ιστοσελίδα σας online, 24 ώρες το 24ωρο, χρειάζεστε ένα πακέτο webhosting ή αλλιώς μια υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων. Η υπηρεσία web hosting δεν είναι ακριβή ενώ οι μέσες τιμές για ένα αρχικό πακέτο hosting ξεκινάνε από περίπου 3-5€ / μήνα.
 
Υπάρχει και δωρεάν web hosting από μερικές εταιρείες, με αρκετούς περιορισμούς και ίσως ακόμα και διαφημίσεις στην ιστοσελίδα σας (από την εταιρεία που σας παρέχει την υπηρεσία).
 
Σας προτείνουμε ρητά να μείνετε μακριά από το δωρεάν hosting. Θα σας δημιουργήσει μόνο προβλήματα και υπάρχει η περίπτωση, ξαφνικά, να χάσετε ακόμα και όλα σας τα αρχεία! Έχει συμβεί σε αρκετούς μας επισκέπτες – να είναι σε εταιρεία με δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων και μια μέρα να έκλεισε η εταιρεία, ή να κάηκε ο δίσκος του σέρβερ και να χάθηκαν τα αρχεία της ιστοσελίδας.
 
Οι πάροχοι δωρεάν hosting δε κρατάνε ούτε backup ούτε έχουν κάποια υποχρέωση προς τα εσάς – εξάλλου σας προσφέρουν μια υπηρεσία δωρεάν!
 
Για όλους αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, σας προτείνουμε να αγοράσετε το δικό σας πακέτο web hosting όπου θα σας δίνει ασφάλεια, ευελιξία να αναπτυχθείτε καθώς και όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να φτιάξετε την ιστοσελίδα σας εντελώς δωρεάν!

apoktiste-twra-istoselida-webnode

 

Τι εταιρεία να προτιμήσετε για το web hosting της ιστοσελίδας σας 

 

Εμείς εδώ στο WebHostingGreece χρησιμοποιούμε την εταιρεία TOPHOST για να φιλοξενούμε όλα μας τα projects. Είμαστε webmasters με εκατοντάδες ιστοσελίδες – μικρές, μεγάλες, στατικές, δυναμικές καθώς και e-shops.
 
Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες που έχουμε πάνω στο web hosting – κι έτσι έχουμε καταλήξει στην εταιρεία TOPHOST ώστε να μας προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες hosting για κάθε μας project.
 
paketa web hosting tophost

Ποιο πακέτο ταιριάζει στις ανάγκες σας για δωρεάν ιστοσελίδα

 

Για την δημιουργία δωρεάν ιστοσελίδας, είτε στατικής είτε δυναμικής, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με το πρώτο πακέτο hosting της εταιρείας, καθώς έτσι δε θα χρειαστεί να ξοδέψετε αρκετά χρήματα σε τεχνικά χαρακτηριστικά που ίσως να μην χρειάζεστε ακόμα!
 
Αν στο μέλλον οι ανάγκες σας αυξηθούν, φυσικά μπορείτε να αναβαθμίσετε δίχως να χάσετε τα αρχεία σας ή να κάνετε κάτι – όλα γίνονται αυτόματα με ένα κλικ!
 
Το πρώτο πακέτο hosting, STAR , σας προσφέρει απεριόριστο χώρο στο δίσκο καθώς και απεριόριστο traffic(κίνηση δεδομένων). Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως ξεπεράσετε τα όρια του πακέτου σας!
Επίσης, στο πακέτο STAR έχετε τη δυνατότητα να φιλοξενήσετε 1 ιστοσελίδα(δυναμική ή στατική) και έχετε πρόσβαση στον γραφικό πίνακα ελέγχου PLESK όπου μέσα από εκεί θα φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα την δωρεάν ιστοσελίδα μας!

 

Μπορείτε να δείτε όλα τα πακέτα της εταιρείας που σας προτείνουμε εδώ και να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας(εμείς σας προτείνουμε να ξεκινήσετε από το αρχικό πακέτο STAR).

 

Τέλος, κατά την διάρκεια αγοράς του web hosting πακέτου σας, μπορείτε ταυτόχρονα να αγοράσετε και το domain σας!

 

Πως να φτιάξω ιστοσελίδα μόνος μου δωρεάν

 

Τώρα που έχετε το domain καθώς και το πακέτο web hosting, είστε έτοιμοι ώστε να δημιουργήσετε δωρεάν ιστοσελίδα!
 
Μπορείτε να φτιάξετε είτε μια δυναμική ιστοσελίδα όπου θα την ανανεώνετε εύκολα μέσα από ένα cms πρόγραμμα ή μπορείτε να φτιάξετε μια στατική ιστοσελίδα μέσα από ένα πρόγραμμα online, βήμα – βήμα, μέσα από τον πίνακα ελέγχου PLESK!

Τις πρώτες επιλογές θα τις φτιάξουμε μέσα από την TOPHOST ενώ θα δούμε και την δημιουργία ιστοσελίδας μέσα από την καινοτόμα εφαρμογή της webnode.
 
Πάμε να δούμε και τις 3 περιπτώσεις σχετικά με το πως να φτιάξετε μόνοι σας ιστοσελίδα δωρεάν!
 

Κατασκευή δυναμικής ιστοσελίδας δωρεάν – Πως να φτιάξω ιστοσελίδα

 

Δυναμικές ιστοσελίδες είναι τα blogs, τα portals,κτλ – δηλαδή ιστοσελίδες όπου το περιεχόμενό τους ανανεώνεται συχνά και διαχειρίζεται από ένα πρόγραμμα διαχείρισης περιεχομένου – CMS.

Για να κατασκευάσουμε μια δυναμική ιστοσελίδα, πρέπει να εγκαταστήσουμε το αντίστοιχο πρόγραμμα. Σας προτείνουμε να δουλέψετε πάνω στο WordPress – το νο1 πρόγραμμα για δυναμικές ιστοσελίδες με τεράστια απήχηση και κοινότητα υποστήριξης.
  
Το WordPress μπορούμε να το εγκαταστήσουμε εντελώς δωρεάν μέσα από το PLESK που μας παρέχει η TOPHOST – έτσι γλυτώνουμε την δύσκολη παραμετροποίηση του και να μπλέξουμε ρυθμίσεις βάσης δεδομένων, συνδέσεις κτλ.

 

Πως κάνουμε εγκατάσταση το WordPress

 

Αφού συνδεθείτε στον πίνακα ελέγχου PLESK, επιλέγετε DOMAINS στο μενού αριστερά και μετά MANAGE IN CUSTOMER PANEL.


Έπειτα επιλέγετε το APPLICATIONS και από εκεί βρίσκετε το WORDPRESS.

Το κάνετε εγκατάσταση με ένα κλικ και μόλις ολοκληρωθεί, θα βρεθείτε απευθείας στη σελίδα διαχείρισης του wordpress!

 

Δείτε βίντεο με την εγκατάσταση του WordPress στο PLESK

 


Και τώρα τι;
 
Αφού εγκαταστήσατε το wordpress, θα πρέπει να συνδεθείτε στο διαχειριστικό του(Admin Panel) και από εκεί να ρυθμίσετε τα πάντα για την ιστοσελίδα σας όπως το Template που θα έχετε, τις μόνιμες σελίδες, τις κατηγορίες, τα άρθρα,κτλ.
 
Το Template το επιλέγετε από τη ρύθμιση APPEARANCE -> THEMES. Eκεί θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία από δωρεάν themes για την ιστοσελίδα σας!
 
Τις μόνιμες σελίδες, όπως «ΑΡΧΙΚΗ», «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ», «ΠΡΟΙΟΝΤΑ», «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» και ό,τι άλλο θέλετε εσείς, θα το δημιουργήσετε από το PAGES -> ADD NEW . Εκεί μέσα μπορείτε να γράψετε ό,τι θέλετε ως περιεχόμενο. Αυτές οι σελίδες θα είναι μόνιμα στην ιστοσελίδα σας, σε πρώτη θέση.
 
Τέλος, μπορείτε να ορίσετε και τις κατηγορίες των άρθρων στο POST -> CATEGORIES καθώς και στο ADD NEW για να γράψετε τα δικά σας άρθρα στο blog!
 
Η κατασκευή ιστοσελίδας σε wordpress είναι πολύ εύκολη και γρήγορη διαδικασία, αρκεί να ακολουθήσετε τα βήματα όπως αυτά περιγράφονται εδώ!

 

Κατασκευή site δωρεάν – στατική ιστοσελίδα

 

Εάν ενδιαφέρεστε για μια πιο απλή, στατική παρουσίαση, τότε μπορείτε να φτιάξετε την δωρεάν ιστοσελίδα σας μέσω από το sitebuilder του πίνακα ελέγχου PLESK, της εταιρείας TOPHOST.
 
Αφού συνδεθείτε στο PLESK, επιλέγετε το WEB SITE PRESENCE.
 
Εκεί σας περιμένει ένας οδηγός βήμα-βήμα, online, όπου θα σας κατευθύνει για να φτιάξετε την δωρεάν στατική σας ιστοσελίδα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε gallery φωτογραφιών, forums, blog, κ.α. δυναμικά στοιχεία!
 

Κατασκευή ιστοσελίδας στην webnode

 

Η webnode παρέχει έναν online κατασκευαστή ιστοσελίδων όπου μέσα σε μερικά λεπτά μπορείτε να έχετε την δική σας επαγγελματική ιστοσελίδα.

 

Η διαφορά με τον sitebuilder της TOPHOST (ή της οποιαδήποτε εταιρείας) είναι ότι η webnode παρέχει μεγαλύτερη ποικιλία στα templates και είναι λίγο πιο εύκολη για κάποιον αρχάριο χρήστη.

 

Από την άλλη, η κατασκευή ιστοσελίδας στην webnode θα σας κοστίσει, καθώς είναι προτιμότερο να αγοράσετε κάποιο από τα premium πακέτα της εταιρείας, έτσι ώστε να μην έχετε διαφημίσεις στην ιστοσελίδα σας και να έχετε περισσότερα feautures.

 

Μπορείτε να διαβάσετε τον πλήρη οδηγό γύρω από την κατασκευή ιστοσελίδας στην webnode και να δείτε τα πακέτα της εταιρείας εδώ.

 

Στον αναλυτικό οδηγό παρατίθενται όλες οι λεπτομέρειες και όλα όσα χρειάζεστε για να κατασκευάσετε τη δική σας δωρεάν ιστοσελίδα.

ξεκινήστε-στην-webnode

 

Τι να ΜΗΝ κάνετε όταν φτιάχνετε δωρεάν ιστοσελίδα

 

Ως αρχάριοι στο διαδίκτυο, είναι φυσικό επακόλουθο να επιπέσετε σε κάποια λάθη όταν φτιάχνετε τη δωρεάν ιστοσελίδα σας.
Εδώ έχουμε μαζέψει όμως τα πιο συχνά λάθη που κάνει κάποιος όταν δημιουργεί μια ιστοσελίδα δωρεάν στο διαδίκτυο.

 

  • Λάθος domain name

 

Επιλέξτε με προσοχή το domain σας. Εάν το μετανιώσετε δεν αλλάζει στο μέλλον – μπορείτε μόνο να αγοράσετε ένα καινούργιο domain!

 

  • Λάθος επιλογή hosting ή δωρεάν

 

Αποφύγετε τελείως τα δωρεάν hosting. Θα έχετε μόνο προβλήματα και σίγουρα δε θα έχετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να κατασκευάσετε τη δωρεάν ιστοσελίδα σας.
 
Επίσης, μεγάλη προσοχή στην εταιρεία που θα επιλέξετε. Μπορεί να επιλέξετε μια εταιρεία hosting αλλά και πάλι να μη σας παρέχει τα απαραίτητα tools για την κατασκευή του δωρεάν site σας – οπότε να χρειαστεί να πληρώσετε κάποιον web designer για να έχετε την ιστοσελίδα σας online!
 
Προτιμήστε την εταιρεία TOPHOST καθώς προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη δημιουργία δωρεάν ιστοσελίδας και επίσης είναι η μεγαλύτερη εταιρεία hosting στην Ελλάδα με την καλύτερη υποστήριξη και τους γρηγορότερους servers – και όλα αυτά με hosting στην Ελλάδα!
 
Τέλος, με την επιλογή της TOPHOST, επειδή έχουμε και εμείς εκεί τις ιστοσελίδες σας, μπορούμε να σας παρέχουμε υποστήριξη σε οτιδήποτε θέλετε μέσα από τα σχόλια του άρθρου, από κάτω!

 

  • Responsive design και γρήγορη ιστοσελίδα

 

Εάν επιλέξετε το wordpress για το δικό σας δωρεάν site, επιλέξετε ένα template που να είναι responsive σε mobile & desktop συσκευές – δηλαδή εμφανίζεται σε όλες τις συσκευές με τον σωστό τρόπο.
 
Επίσης, μια γρήγορη ιστοσελίδα «κερδίζει» πόντους στο google και στα οργανικά αποτελέσματα έναντι άλλων ιστοσελίδων. Αυτό μπορείτε να το κερδίσετε επιλέγοντας μια γρήγορη εταιρεία hosting με αποδεδειγμένα αποτελέσματα!
 
Αυτοί είναι οι τρόποι καθώς και συμβουλές για να φτιάξετε δωρεάν την ιστοσελίδα σας, δίχως να πληρώσετε κάποιον «ειδικό». Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα πακέτο web hosting καθώς και το domain σας. Από κει και πέρα, μέσα σε 2-3 ώρες θα έχετε τη δική σας ιστοσελίδα online, εύκολα προσβάσιμη από όλους!
 

 
Γράψτε μας στα σχόλια ό,τι πρόβλημα έχετε ή απορία, ώστε να σας βοηθήσουμε σχετικά με τη δική σας δημιουργία δωρεάν ιστοσελίδας!
 

Αν σας άρεσε, κοινοποιήστε!