Η διαδικασία για να ξεκινήσετε το δικό σας blog είναι αρκετά εύκολη και δεν θα σας πάρει πάνω από 20 λεπτά!

 

Μετά από αυτήν την διαδικασία, το blog σας θα είναι online και έτοιμο να δεχτεί τα άρθρα σας.

 

Τα βήματα που χρειάζεται να κάνετε για την δημιουργία του blog σας είναι πολύ απλά.

 

  • Αρχικά θα χρειαστείτε ένα domain name

 

Έχετε ήδη το δικό σας domain name; Τότε προχωρήστε στο βήμα 2!

 

Το domain name είναι αυτό που θα πληκτρολογεί ο επισκέπτης, ώστε να επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας. Ένα domain για παράδειγμα είναι το webhostinggreece.gr – αν το πληκτρολογήσετε από οπουδήποτε στην γη, θα μπείτε στην ιστοσελίδα μας!

 

Έτσι και για το δικό σας blog, θα χρειαστείτε ένα domain name.

 

Η καλύτερη και πιο έμπιστη εταιρεία για κατοχύρωση domain name είναι το Papaki. Μπορείτε να βρείτε αναλυτική παρουσίαση των υπηρεσιών του Papaki εδώ ή να κατοχυρώσετε άμεσα το domain σας στην σελίδα top.host

 

Για την κατοχύρωση του domain σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια λέξη θέλετε ή συνδυασμό αυτών, εφόσον το domain είναι ελεύθερο.

 

Αρκετοί bloggers χρησιμοποιούν το όνομά τους ως domain name ενώ άλλοι βρίσκουν κάποιο “brand” που χρησιμοποιούν τόσο για το blog όσο και στο domain τους.

 

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα Ελληνικό blog, με στόχευση στο Ελληνικό κοινό, τότε προτιμότερο είναι να κατοχυρώσετε ένα .gr domain.

 

Αν στοχεύετε όμως σε ξένο κοινό με ξενόγλωσσο περιεχόμενο, τότε μπορείτε να προτιμήσετε την παγκόσμια .com κατάληξη.

 

Κατοχυρώστε το domain name σας και περάστε στο επόμενο βήμα!

 

  • Επιλογή εταιρείας web hosting

 

Η εταιρεία web hosting είναι αυτή που «κρατάει» τα αρχεία σας online και διαθέσιμα 24 ώρες το 24ωρο. Στους servers της θα βρίσκονται όλα τα αρχεία σας για το blog όπως κείμενα, εικόνες, βάσεις δεδομένων, κ.α.

Όπως καταλαβαίνετε η επιλογή ενός παρόχου web hosting είναι κρίσιμης σημασίας καθώς θα πρέπει να είναι μια επαγγελματική εταιρεία αξιόπιστους διακομιστές και άψογη τεχνική υποστήριξη.

 

Διαλέγοντας έναν κακό πάροχο θα καταστρέψει, κυριολεκτικά, το blog και όλη σας την δουλειά. Φανταστείτε κάθε ημέρα να έχετε 10 ή περισσότερα λεπτά downtime – δυστυχώς είναι κάτι που συμβαίνει σε αρκετές μικρές εταιρείες hosting.

 

Υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων ώστε να επιλέξετε για την ιστοσελίδα και το blog μας. Η πρότασή μας όμως είναι η εταιρεία TOPHOST με την οποία συνεργαζόμαστε για πάνω από 150 web sites που φιλοξενούμε εκεί.

 

Δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα τεχνικό πρόβλημα στους servers ενώ για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστήκαμε στο πακέτο φιλοξενίας, ανταποκρίθηκαν άμεσα.

 

Επίσης, η Top host προσφέρει μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα για έναν νέο blogger που ξεκινάει τώρα όπως:

 

  • Δωρεάν αυτόματη εγκατάσταση wordpress μέσα από τον πίνακα ελέγχου, με 1 κλικ
  • 24ωρη τεχνική υποστήριξη
  • Πολύ γρήγορους servers στην Ελλάδα
  • Εγγύηση επιστροφής χρημάτων 90 ημερών

 

Οι ποιοτικές υπηρεσίες web hosting της Tophost κοστίζουν από μόλις 3.50€ / μήνα – κόστος πολύ χαμηλό.

 

Αγοράστε τώρα το δικό σας πακέτο φιλοξενίας και προχωρήστε στο βήμα 3 για να δημιουργήσουμε το blog!

 

  • Δημιουργία και ρύθμιση του blog

 

Αφού έχετε αγοράσει το πακέτο web hosting από την Tophost, τότε είμαστε έτοιμοι να ρυθμίσουμε το domain και μετά να εγκαταστήσουμε το wordpress!

 

Στο αρχικό email της Tophost, θα λάβατε 2(συνήθως) nameservers της μορφής ns1.tophost.gr . Αυτούς τους 2 nameservers πρέπει να τους εισάγετε στο domain που κατοχυρώσατε είτε στο Papaki είτε στην Tophost.

 

Μέσα στο διαχειριστικό πάνελ υπάρχει η αντίστοιχη επιλογή.

 

Σημείωση: Αν αγοράσετε ταυτόχρονα domain + hosting από την Tophost, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε καμία ρύθμιση στο domain – γίνονται όλα αυτόματα!

 

Η εγκατάσταση του wordpress γίνεται πάρα πολύ εύκολα μέσα από το Plesk της tophost.

 

Μόλις συνδεθείτε στον πίνακα ελέγχου, θα βρείτε το αντίστοιχο κουμπί για την εφαρμογή (θα αναφέρει Application ή Installatron).

 

Εκεί θα βρείτε μια πληθώρα από cms και άλλα scripts, έτοιμα για εγκατάσταση με ένα κλικ. Εντοπίστε το WordPress και κάντε το εγκατάσταση στο root του domain σας(δηλαδή στο domain.gr όχι σε κάποιον υποφάκελο του στυλ domain.gr/blog κτλ)

 

Μόλις ολοκληρώσετε την εγκατάσταση, μπορείτε να συνδεθείτε στο διαχειριστικό που είναι στην διεύθυνση domain.gr/wp-admin

 

Αμέσως θα βρεθείτε μπροστά στο admin panel όπου από εκεί μπορείτε να κάνετε όλες τις ρυθμίσεις στο blog σας όπως αλλαγή template, δημιουργία άρθρων, δημιουργία σελίδων, κ.α.

 

  • Αλλαγή template και δημιουργία άρθρων

 

Πριν ξεκινήσετε να γράφετε τα πρώτα σας άρθρα, καλό είναι να αναζητήσετε για ένα template που σας αρέσει.

 

Ένα ωραία template κερδίζει επισκέπτες ενώ αντίθετα ένα κακοσχεδιασμένο layout μπορεί να κάνει τον επισκέπτη να κλείσει αμέσως την ιστοσελίδα σας.

 

Συνδεθείτε στο admin panel και μετά πηγαίνετε Appearance -> Themes

 

Εκεί μπορείτε να κάνετε αναζήτηση για κάποιο template ή να δείτε τα πιο δημοφιλή.

 

Με ένα κλικ μπορείτε να πραγματοποιήσετε την αντίστοιχη εγκατάσταση.

 

Αφού ολοκληρώσατε και την αλλαγή στην εμφάνιση, μπορείτε να γράψετε το πρώτα σας άρθρο πηγαίνοντας στην ενότητα Posts -> Add new

 

Από ‘κει και πέρα το wordpress έχει άπειρες δυνατότητες τις οποίες θα πρέπει να εξερευνήσετε σιγά σιγά μόνοι σας. Υπάρχουν τα plugins όπου πρόκειται για μικρά εξτρά προγραμματάκια που σας βοηθάνε σε λειτουργίες της ιστοσελίδας σας.

 

Μπορείτε να δείτε επίσης τον αναλυτικό οδηγό για δημιουργία blog ώστε να σας λυθούν περισσότερες απορίες και φυσικά να μας γράψετε στα σχόλια οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την κατασκευή του blog σας.