Τι είναι το VPS Hosting και η διαφορά του με dedicated servers.
 

Στην φιλοξενία ιστοσελίδων ( web hosting ) υπάρχουν διάφοροι τύποι φιλοξενίας, ανάλογα με τις ανάγκες της ιστοσελίδας σας. Όλες οι ιστοσελίδες, όταν πρόκειται για κάτι τελείως καινούργιο χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί η μελλοντική του ανάπτυξη, ξεκινάνε από το shared hosting. Εκεί τοποθετούνται μάζι με άλλες ιστοσελίδες στον ίδιο κοινό σερβερ – κοινώς μοιράζονται τους πόρους του σερβερ, την μνήμη, την cpu, το bandwidth,κτλ.
Όταν οι ανάγκες μεγαλώσουν και η ιστοσελίδα εξυπηρετεί χιλιάδες επισκέπτες κάθε ημέρα, τότε θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση στον τρόπο web hosting.
Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι το Virtual Hosting – VPS (virtual private server).
 

Τι είναι όμως ένας VPS?
 

Ένας VPS στην ουσία είναι ένας σέρβερ μέσα σε έναν άλλον! Πάλι μοιράζεστε πόρους του σερβερ με άλλους χρήστες(σαφώς λιγότερους) όμως έχετε φουλ root πρόσβαση καθώς και εγγυημένους-εξασφαλισμένους πόρους(π.χ. εξασφαλισμένη μνήμη ram, traffic, disk space). Εαν υπερβείτε τους εξασφαλισμένους πόρους, τότε ο web hosting πάροχός σας θα σας καλέσει ώστε είτε να αναβαθμίσετε τον VPS σας με πόρους είτε να αναβαθμίσετε συνολικά σε έναν δικό σας αποκλειστικά dedicated server.
Οι VPS θέλουν λιγότερη “φροντίδα” από έναν dedicated server αλλά δε παύει να είναι αυτόνομα συστήματα με full root access και να απαιτούν βασικές γνώσεις από τους ιδιοκτήτες-administrators. Μπορείτε να έχετε το δικό σας πίνακα ελέγχου, τόσο για την διαχείριση των domains και των αρχείων σας όσο και για βασικές λειτουργίες του VPS σας όπως restart,reboot,format και επανεγκατάσταση λειτουργικού. Ο VPS έχει -σχεδόν- τις ίδιες λειτουργίες και ανάγκες όπως ένας κανονικός σέρβερ – με την διαφορά ότι φιλοξενείτε μέσα σε έναν dedicated server και εαν πάθε κάτι αυτός (το node) εσείς δεν μπορείτε να παρέμβετε.
 

Η διαφορά με τους dedicated servers είναι ότι οι αποκλειστικοί σερβερς(dedicated servers) είναι μόνο για εσάς – 1 μηχάνημα για εσάς. Εσείς είστε υπεύθυνοι για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία του. Θα πρέπει να φροντίζετε τις αναβαθμίσεις του, τις σωστές εκδόσεις, τα firewall και όλες τις ρυθμίσεις ασφαλείας. Δεν τον μοιράζεστε με κανέναν άλλον χρήστη και όλοι οι πόροι είναι αποκλειστικά για εσάς. Αυτή είναι η προτιμότερη λύση για μεγάλα websites, πριν κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το cloud hosting και το clustered web hosting.
 

Η TopHost παρέχει εγγυημένες υπηρεσίες VPS & Dedicated servers.

Αν σας άρεσε, κοινοποιήστε!
error