Πως να ξεκινήσετε ένα blog φαγητού σε 5 απλά βήματα!


Είστε ένας επίδοξος food blogger που ονειρεύεται να το κάνει επάγγελμα και να μοιράζεται τις συνταγές του μέσω διαδικτύου;
 
Για να κάνετε το όνειρο σας πραγματικότητα πρέπει να το πάρετε απόφαση και να δημιουργήσετε τη δική σας σελίδα – κάτι που μπορείτε να γίνει πολύ εύκολα, ακόμα και δωρεάν!
 

Από που πρέπει να ξεκινήσετε όμως;
 
Μπορεί να σας φαίνεται πολύ δύσκολο και πολύπλοκο το να δημιουργήσετε τη δική σας σελίδα. Όμως πλέον στις μέρες μας όλοι μπορούν να φτιάξουν το δικό τους ιστότοπο που θα δείχνει επαγγελματικός και θα προσελκύσει κοινό.
 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τον οδηγό που ακολουθεί και σας δείχνει βήμα -βήμα πως να φτιάξετε το δικό σας food blog.
 
1. Βρείτε το όνομα του blog σας και αγοράστε-κατοχυρώστε το domain name σας.
 
Αν σκέφτεστε εδώ και καιρό να δημιουργήσετε το δικό σας food blog σίγουρα θα έχετε σκεφθεί κάποια πιθανά ονόματα – domains. Αν ακόμα δεν έχετε καταλήξει στο ποιο θα είναι το όνομα σας ξεκινήστε το brainstorming.
 
Ένα καλό όνομα για blog πρέπει να είναι:
 
• Μικρό
• Περιγραφικό
• Εύκολο να το θυμηθείς
 
Αφού φτιάξετε μια λίστα με πιθανά ονόματα για το blog σας και αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς, θα χρειαστεί να κατοχυρώσετε το domain name σας.
 
Μπορείτε να κατοχυρώσετε ένα domain στο Papaki με τιμές που ξεκινούν από μόλις 5 ευρώ ανά έτος (ανάλογα την κατάληξη του domain που θα επιλέξετε).
 
Πριν αγοράσετε το domain σας θα χρειαστεί να αναζητήσετε αν αυτό που έχετε διαλέξει είναι διαθέσιμο – κάτι που μπορείτε να κάνετε στην σελίδα που σας δείξαμε πιο πάνω!
 
2. Επιλέξτε μια πλατφόρμα φιλοξενίας και εγκαταστήστε το WordPress.
 
Αφού έχετε αποφασίσει ποιο θα είναι το τέλειο όνομα του Blog σας και αγοράσατε το domain σας, είναι η ώρα να επιλέξετε υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων.
 
Μπορεί να σας φαίνεται πολύ δύσκολο το να δημιουργήσετε ένα πολύ όμορφο site όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό και δε χρειάζεται να έχετε κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις για να τα καταφέρετε.
 
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε σε αυτό το στάδιο είναι να αγοράσετε ένα πακέτο για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας σας.
 
Αφού τελειώσατε και με το hosting το επόμενο βήμα είναι να κατεβάσετε το WordPress και να το εγκαταστήσετε ή απλά να κάνετε την εγκατάσταση του με 1 κλικ, μέσα από τον πίνακα ελέγχου του πακέτου φιλοξενίας σας.
 
3. Διαλέξετε ένα πανέμορφο θέμα.
 
dimiourgia blog fagitou

 
«Πρώτα τρώμε με τα μάτια» αυτό να έχετε στο μυαλό σας αφού αυτό ισχύει και για το Blog σας. Θα χρειαστεί να διαλέξετε ένα πανέμορφο θέμα για τη σελίδα σας που θα κάνει τους επισκέπτες σας να μη θέλουν να φύγουν.

 
Υπάρχουν πραγματικά άπειρα θέματα(templates) στο WordPress για να διαλέξετε. Κάποια είναι ελεύθερα ενώ άλλα έχουν κάποιο κόστος. Όλα μπορείτε να τα εγκαταστήσετε με μόλις ένα κλικ και θα είναι εύκολα στη διαχείριση αλλά και συμβατά για χρήση από κινητό τηλέφωνο.
 
Διαλέξτε ένα θέμα που θα είναι μοντέρνο, καθαρό και μινιμαλιστικό και θα βάζει στο επίκεντρο τις συνταγές σας. Αυτό ακριβώς που θέλετε δηλαδή.
 
Έπειτα μπορείτε να διαλέξετε και το χρώμα που σας αρέσει περισσότερο.
 
4. Κατεβάστε κάποια plugins.
 
Στη συνέχεια θα χρειαστεί να κατεβάσετε κάποια plugin από το WordPress για να είστε σίγουροι ότι ο ιστότοπος σας θα είναι πλήρως εξοπλισμένος και βελτιστοποιημένος.
 
Υπάρχουν αρκετά δωρεάν plugin που μπορείτε να κατεβάσετε και παρέχουν αξία στη σελίδα σας:
 

  • Yoast SEO: για να είστε σίγουροι ότι η σελίδα σας είναι βελτιστοποιημένη για τεχνικές SEO.
  • WPForms: για να δημιουργήσετε μια σελίδα «Επικοινωνήστε μαζί μας».
  • MonsterInsightjs: για να συνδέσετε τον ιστότοπο σας με το Google Analytics.
  • AddtoAny Share Buttons: για να επιτρέψτε στο κοινό σας να μοιράζετε τις συνταγές σας στα Social Media.

 
Υπάρχουν και κάποια plugin που είναι ιδανικά για food bloggers (όπως είστε και εσείς) που πραγματικά θα μπορέσουν να ενισχύσουν το blog σας.
 
Για παράδειγμα το Tasty Recipes διαμορφώνει τις συνταγές σας ώστε να είναι φιλικές προς τις μηχανές αναζήτησης, μορφοποιεί τη συνταγή σας ούτως ώστε κάποιος να μπορεί αν θέλει να την εκτυπώσει αλλά διαθέτει και πολλές ακόμα χρήσιμες λειτουργίες.
 
5. Ξεκινήστε να γράφετε και βρείτε subscribers.
 
Τώρα που ο ιστότοπος σας είναι έτοιμος ήρθε η ώρα να αρχίσετε να γράφετε. Ξεκινήστε και δημιουργήστε περιεχόμενο που θα λατρεύουν οι ακόλουθοι σας και θα τους κάνει να έρχονται όλο και συχνότερα στο site σας για να ανακαλύψουν κι άλλες συνταγές σας.
 
Επίσης θα χρειαστεί να δημιουργήσετε μια λίστα με e-mails. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια σε κάθε blog.
 
να έχετε μια λίστα με email των ακολούθων σας θα σας δώσει την ευκαιρία να μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους είτε είναι για μια νέα συνταγή που μόλις ανεβάσατε ή για να τους ενημερώσετε ότι μόλις εκδώσατε το πρώτο σας βιβλίο μαγειρικής.
 
food blogger
Μπορείτε να αυξήστε τους subscribers σας αν προσθέσετε αναδυόμενα παράθυρα στον ιστότοπο σας.
 
Ξεκινήστε σήμερα το food blog σας!
 
Η κατασκευή ιστοσελίδων και πόσο μάλλον ένα food blog δεν είναι τόσο απλό όσο το να γράψετε μερικές συνταγές και απλώς να τις δημοσιεύσετε. Δεν είναι και κάτι υπερβολικά δύσκολο όμως.
 
Αν ακολουθήσετε τα συγκεκριμένα βήματα θα μπορέσετε να δημιουργήσετε με ευκολία το food blog σας και ο κόσμος θα περιμένει εν αγωνιωδώς την επόμενη δημιουργία σας!
 

Αν σας άρεσε, κοινοποιήστε!
error