Η ταχύτητα μιας ιστοσελίδας παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές επιμέρους λειτουργίες, όπως στην εμπειρία των επισκεπτών, την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης, στην αύξηση ή αντίστοιχα στην μείωση του bounce rate κ.ο.κ.

 

Μια γρήγορη ιστοσελίδα θα έχει αρκετά μικρότερο bounce rate από μια αντίστοιχη σελίδα με αργούς χρόνους φόρτωσης.

 

Επίσης, μια ιστοσελίδα που φορτώνει γρήγορα και έχει καθαρό κώδικα θα έχει και ένα μικρό «πλεονέκτημα» στην κατάταξη (rankings) των μηχανών αναζήτησης.

 

Πως όμως μπορείτε να αυξήσετε την ταχύτητα της ιστοσελίδας; Οι παρακάτω 3 συμβουλές θα σας δώσουν την ώθηση που χρειάζεται η ιστοσελίδα σας για να φορτώνει με αρκετά γοργούς ρυθμούς!

 

Tip : Πριν ξεκινήσετε, κάντε ένα test ταχύτητας στην Google, στην ιστοσελίδα : https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

 

Θα πρέπει να ξέρετε ποια είναι η ταχύτητα πριν την βελτιστοποίηση και ποια μετά.

 

Πραγματοποιήστε 2 συνεχόμενα tests για πιο βέλτιστο αποτέλεσμα.

 

  1. Καθαρός κώδικας – Λιγότερα plugins

 

Προσέξτε ιδιαίτερα στην ιστοσελίδα σας τον πηγαίο κώδικα και ειδικά τα σημεία που περιλαμβάνουν javascript & css.

 

Αυτά είναι από τα πλέον «αργά» κομμάτια σε μια ιστοσελίδα και αυτά που είναι υπαίτια για το αργό loading προς τους επισκέπτες.

 

Αν διαθέτετε δυναμικό site όπως ένα blog σε wordpress τότε έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειάζεστε βελτιστοποίηση στον κώδικα και ειδικά στην javascript των plugins που εγκαθιστάτε.

 

Προσοχή στα plugins!

 

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στα πρόσθετα plugins που κάνετε εγκατάσταση. Αν και μπορεί να είναι πιστοποιημένα από την WordPress ή αντίστοιχα από το CMS που χρησιμοποιείτε, αυτό δε σημαίνει ότι δεν επιβαρύνουν την ιστοσελίδα σας. Χρησιμοποιήστε μόνο τα απαραίτητα plugins και ελέγχετε την συνολική ταχύτητα της ιστοσελίδας σας, μετά από κάθε εγκατάσταση.

 

Αν κάποιο plugin επιβαρύνει την ταχύτητα του website σας, τότε προχωρήστε άμεσα στην αφαίρεσή του.

 

  1. Προσοχή στις εικόνες που ανεβάζετε

 

Οι εικόνες αποτελούν ζωτικής σημασίας υλικό για την ιστοσελίδα σας. Κάθε χρήστης «σκανάρει» το άρθρο σας πριν αποφασίσει να το διαβάσει αναλυτικά. Αν το άρθρο περιλαμβάνει μόνο κείμενο χωρίς καμία εικόνα, δε θα βρει κανένα ενδιαφέρον ώστε να συνεχίσει παρακάτω.

 

Βρείτε ενδιαφέρουσες εικόνες που να προσελκύουν τον επισκέπτη και να του μεγαλώνουν την προσμονή να διαβάσει παρακάτω.

 

Όμως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο μέγεθος των εικόνων. Πριν ανεβάσετε οποιαδήποτε φωτογραφία θα πρέπει να την συμπιέσετε, αφού πρώτα την μετατρέψετε στο μέγεθος που επιθυμείτε (resize).

 

Για την συμπίεση των εικόνων σας χρησιμοποιήστε την ιστοσελίδα του tinypic.com . Με ένα απλό drag n drop μπορείτε να ανεβάσετε τις εικόνες προς συμπίεση και να τις κατεβάσετε έτοιμες συμπιεσμένες.

 

Ελέγξτε όλες τις εικόνες της ιστοσελίδας σας και συμπιέστε όσες έχουν μεγάλο μέγεθος. Τυπικά κάθε εικόνα δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 80-120kbytes.

 

Ακόμα κι αν θέλετε κάποια φωτογραφία σε υψηλή ανάλυση, να έχετε ένα μικρό μέγεθος στην ιστοσελίδα σας και link προς την μεγάλη εικόνα.

 

  1. Γρήγορο web hosting

 

Καλά όλα τα παραπάνω, αν όμως φιλοξενήστε σε αργό web hosting τότε πάνε περίπατο όλα τα tweaks.

 

Για να έχετε γρήγορες ταχύτητες στο website σας, δεν αρκεί μόνο να έχετε μια βελτιστοποιημένη ιστοσελίδα, αλλά θα πρέπει να φιλοξενήστε σε γρήγορους, μη overselling servers.

 

Φαντάζεστε την ιστοσελίδα σας να «συνυπάρχει» μαζί με άλλες χιλιάδες ιστοσελίδες, στον ίδιο σέρβερ;

 

Σίγουρα θα «σέρνεται» και η ταχύτητα φόρτωσης που θα έχετε θα είναι απελπιστική.

 

Για να αποφύγετε φαινόμενα σαν τα παραπάνω, θα πρέπει να επιλέξετε ένα ποιοτικό και ελληνικό web hosting πάροχο φιλοξενίας ιστοσελίδων.

 

Εμείς φιλοξενούμε όλες τις ιστοσελίδες μας στην TOPHOST. Πρόκειται για μια Ελληνική εταιρεία που διαθέτει τους servers της στην Ελλάδα και αυτό εγγυάται τρομερές ταχύτητες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και ως προς την διασύνδεση με τους παρόχους εξωτερικού.

 

Δείτε τα πακέτα web hosting της TOPHOST.

 

Το πακέτο που επιλέγουμε συνήθως για τα websites μας είναι το GALAXY, καθώς περιλαμβάνει όλα όσα χρειαζόμαστε, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

 

paketa web hosting tophost

Κάνοντας όλες τις παραπάνω αλλαγές, πραγματοποιήστε ακόμα ένα τεστ ταχύτητας στο Page insights της Google.

 

Τι αποτελέσματα έχετε τώρα; Αυξήθηκε αρκετά η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας;

 

Σκεφθείτε ότι ακόμα και 1 δευτερόλεπτο αργοπορίας στο loading, συνεπάγεται μεγάλη αύξηση του bounce rate!

 

Γιατί να χάνετε επισκέπτες; Διαλέξτε ένα ποιοτικό web hosting πακέτο φιλοξενίας, βελτιστοποιήστε την ιστοσελίδα σας με απλά βήματα και δείτε τρομερές ταχύτητες στο site σας!